Contacte
  • Română
  • Русский
A+ R A-

Moldova

Imprimare
Republica Moldova este  un stat european situat in  Sud- Estul   Europei, avind  ca vecini: Romania  in vest si Ucraina la est, la intersectia  unor importante cai de comunicare.Are o istorie bogată, plină de evenimente dramatice şi timpuri grele. TeritoriuLl actualei Moldova a fost locuit din timpuri străvechi de daci, civilizaţia carora şi astăzi trezeşte admiraţia cercetătorilor din întreaga lume. Drept mărturie ne stau ruinele a circa 30 oraşe geto-dacice (sec.VI – III î.e.n.). După cucerirea Daciei de către Traian şi romanizarea populaţiei autohtone, în spaţiul dintre Prut si Nistru, s-a format o cultură materială comună. Adoptarea  crestinizmului în chiar primele veacuri de după Christos a contribuit la consolidarea unităţii spirituale, culturale şi lingvistice a populaţiei daco-romane, avînd astăzi un ansamblu bogat de mănăstiri şi monumente arhitecturale.

Istoria cunoaşte însă şi o altă Moldovă – Moldova lui Ştefan cel Mare şi Sfînt (sec. XV- XVI), care se întindea de la Carpaţi pînă la Marea Neagră. După ce Rusia Ţaristă a anexat (1812), partea dintre Nistru şi Prut a Moldovei, ţinutul va fi cunoscut în Europa cu numele Basarabia. În 1918 Basarabia se reuneşte cu cealaltă parte a Moldovei în cadrul Romîniei Mari. În 1940, în urma pactului Ribbentrop-Molotov, Basarabia este anexată la URSS şi formează pe o parte a teritoriului R.S.S.Moldovenească, care ulterior cu destrămarea Imperiului Sovietic, se va numi Rep.Moldova.

Suprafata: 33 700 kmp

Capitala: Chisinau,  cu o populatie de circa 1 mln

Clima

Clima este temperat-continentala, iar cele patru anotimpuri sint bine distincte: iarna este blinda, primavara - instabila si scurta, vara - lunga si calduroasa, iar toamna - lunga si insorita. Temperatura medie a aerului variaza de la nord spre sud intre +7,5° C si +10° C, temperatura pozitiva se inregistreaza in 165 - 200 de zile pe an.Precipitatiile variaza intre 370 - 560 mm/an, aproximativ 10% din acestea cad sub forma de zapada, care se poate topi de citeva ori pe iarna.

Limba: romana, (conform Constitutiei – moldoveneasca), rusa.

Ora: +2 ore  GMT.

Electricitate: 220V, 50 Hz

Populatie: 3.386.000 locuitori (fără Transnistria şi mun.Bender).
Mai mult de jumătate din populaţia republicii o constituie locuitorii mediului rural - 2129,5 mii persoane sau 59,0%. Оn mediul urban locuiesc 1477,9 mii persoane sau 41,0%. Majoritatea moldovenilor, in jur de 65%, sunt de descendenta romana, vorbind romana.Rusii si ucrainienii formeaza minoritatii mari (fiecare in jur de 13%), majoritatea localizati in Transnistria, ca si un grup de Gagauzi (5%).

Religie:
Majoritatea populatiei este crestinortodoxa (cca 95%). Credinciosii ortodocsi au la dispozitie 1034 de biserici, 36 de manastiri si 7 schituri.

Moneda: leu  (1 Euro= 16 lei,  1 $ = 12 lei)

Comunicatii:
Aeriene
- In jur de 100 de curse regulate sau zboruri charter pe saptamina sint efectuate de companiile locale (Air Moldova, Air Moldova International, Moldavian Airlines) si 9 companii straine (Tarom, Transaero, Tyrolean Airways, Turkish Airlines etc.). Ele leaga Chisinaul de 21 de orase din 14 tari ale lumii.
Feroviare
- Reteaua de cai ferate este conectata la sistemul feroviar al tarilor CSI, prin care se face legatura cu majoritatea oraselor.

Auto - Prin Moldova trec drumurile internationale: Е 58, Е 581, Е 583, Е 577. Circulatia automobilelor se face pe partea dreapta a carosabilului. Limite de viteza: in localitati - nu mai mare de 60 km/ora; pe drumurile nationale - pina la 90 km/ora. Indicatoarele rutiere corespund standardelor internationale.

Sărbători oficiale:

- 1 ianuarie – Anul Nou

- 7 Ianuarie – Crăciunul (pe stil ortodox)

- 1 Martie – Sărbătoarea Primăverii ( Mărţişor)

- 8 Martie – Ziua internaţională a femeii

- 1 mai – Ziua Muncitorului

- 9 mai – Ziua Victoriei

- 27 august – Ziua Independenţei

- 31 august – Ziua Limbii de Stat

- 14 octombrie – Ziua Oraşului Chişinău, Sărbătoarea Vinului.

Principalele obiective turistice:

Mănăstirile – Ţîpova, Saharna. Curchi, Rudi, Japca, Hîncu, Căpriana, Condriţa

Rezervaţia „Pădurea Domnească”

Complexul - Orheiul Vechi

Complexul Memorial Şerpeni

Cetatea Soroca

Beciuri de vinuri: Cricova, Mileştii Mici, Purcari, Chateau Vertely, Cojusna

Bucataria
Traditionale pentru bucataria autohtona sunt bucatele pregatite din cele mai variate legume: rosii, ardei, vinete, varza alba, fasole, ceapa, usturoi, praz etc. Legumele sunt folosite la pregatirea salatelor si sosurilor, ele sunt coapte, inabusite, murate, sarate sau marinate, obtinindu-se astfel adevarate opere de arta culinara. Un colorit specific reda bucatariei traditionale o diversitate mare de bucate din porumb si faina de porumb: crupe, copturi, supe, fulgi, bauturi nealcoolice, etc. Mai cunoscuta este mamaliga – un terci din faina de porumb cu gust fin si delicios. Mamaliga este servita cu jumari, fripturi, brinza, smintina etc.

In bucataria moldoveneasca un rol aparte le revine produselor din carne, in special la pregatirea bucatelor calde, dar si aperitivelor. Este populara zama de pui, bors, tocana, friptura si costita din carne de porc, mici din carne de vita, mangea din carne de berbec.

Nici o sarbatoare traditionala nu se petrece fara sarmale, racituri, taitei cu carne de pasare etc. Masa de sarbatoare in Moldova este cu gust impodobita cu bucate delicioase din faina de griu: prajitei, copturi, invartite, placinte, sarailii cu fructe, legume, nuci etc.

In bucataria moldoveneasca sunt servite o gama variata de bauturi traditionale: compoturi, sucuri din fructe, dar si bauturi tari: vinuri, divinuri, brendi, tuica, etc.

Celebrele vinuri moldovenesti sunt cunoscute si apreciate departe peste hotarele tarii. Ele pot fi seci, pentru desert sau tari, pot avea un buchet variat de arome si nuante cromatice. La pregatirea vinurilor sunt folosite soiuri europene: Sovignon, Cabernet, Muscat etc., dar si cele moldovenesti: Feteasca, Rara neagra, Moldova etc.Bauturile tari: rachiurile, brendy si divinurile sunt pregatite dupa tehnologiile traditionale. In vinariile Moldovei pot fi organizate vizite pentru degustarea vinurilor.

Regim de vize:
În prezent Republica Moldova menţine un regim de vize cu majoritatea statelor cu excepţia ţărilor CSI şi România. Deţinătorii paşapoartelor ONU, paşapoartelor diplomatice, cetăţenii UE, Canada, SUA, deţinătorii paşapoartelor diplomatice care sunt cetăţenii Republicii Cipru, Republicii China, Republicii Islamice Iran, Statului Israel, Republicii Turce pot călători în Republica Moldova fără viză.

Tururi

http://www.naveliatur.md/ro/turism-extern/tururi/tururi-in-italia.html

Contacte

Chisinau, bd.Stefan cel Mare 200, of.205
Tel. +37322 748575
Fax: +37322 750695
Mobil: +373 69 365 404
e-mail: naveliatur@gmail.com