Contacte
  • Română
  • Русский
A+ R A-
Istria
Istria

Istria

Fermecătoarea peninsulă Istria cu forma asemanatoare cu cea a unei inimi, situată în vestul Croaţiei, a fost mult admirată încă din trecutul îndepărtat, printre altele şi datorită poziţiei ei oarecum izolate de restul ţării, de care o separă înălţimile masivului muntos Učke.Intreaga regiune este extrem de pitoreasca, remarcandu-se atat prin frumusetea nealterata a padurilor sale, cat si prin vestigiile romane din principalele sale orase, deosebit de bine conservate.Pe masura ce descoperiti Istria, veti remarca din ce in ce mai multe detalii incantatoare: fatadele bisericilor, micile satucuri si stradutele lor cu o arhitectura specifica, murmurul apei, ciresii infloriti.

Istria este perferata de turisti pentru posibilitatile de divertisment pe care le ofera ,spre deosebire de Dalmatia care este preferata de turistii care doresc relaxare si odihna.Istria Verde este partea centrala a peninsulei Istria, un tinut imbietor de dealuri pe varfurile carora sunt asezate diverse orasele medievale care abunda in istorie si vai roditoare.Viticultura si cultivarea maslinelor sunt parte din traditia Istriei, iar vinul si uleiul de masline sunt o parte importanta si insemnata din bucataria Istriei si din zona Mediteranei. 

Dintre localităţile Istriei vom menţiona mai întâi orăşelul Rovinja, caracterizat de un mediu în care îmbinarea mai multor culturi diferite este extrem de bine perceptibilă.De asemenea, Rovinja poate fi denumit şi "oraşul artiştilor", al căror loc preferat de întâlnire se află pe străduţa Grisia, unde, împreună meşteşugarii tradiţionali, îşi demonstrează măiestria în faţa turiştilor. Şi muzeul local este dedicat tot artei: colecţiile lui includ opere ale unor maeştri ai picturii, din cele mai vechi timpuri şi până în secolul 20.

Ca destinatie estiva Va recomandam localitatea Porec, care ofera o imensitate de posibilitati de cazare.Tot aici este cel mai important monument cultural şi arhitectonic al Istriei este Basilica lui Eufrasius din Poreč, la ora actuală singura clădire istorică din peninsulă care a fost înscrisă pe lista moştenirii culturale mondiale a UNESCO - devenind în timp un adevărat simbol al oraşului Poreč.


Cel mai mare oraş al peninsulei este Pula, cunoscut prin majestuosul amfiteatru roman aflat pe locul al şaselea în întreaga lume din punct de vedere al mărimii şi al nivelului de conservare.În prezent au loc aici concerte şi spectacole de balet, vizitatorii fiind fascinaţi de acustica perfectă a amfiteatrului.

Dacă doriţi să faceţi excursii în natură, vă recomandăm fermecătorul şi liniştitul Parc Naţional Brijuni, un loc ideal unde vă puteţi relaxa şi reîncărca bateriile înaintea viitoarelor expediţii în căutare de noi atracţii turistice croate. Merită, de asemenea, să vizitaţi maiestuosul far Porter de pe promontoriul Kamenjak.

Pentru amatorii de a calatori cu masina proprie am recomanda regiunea orasului Umag, care se afla in partea nosrdica a Peninsulei si ofera hotele si complexe turistice la preturi rezonabile si ofera o buna caliatate a serviciilor turistice.